Sayfalar

26 Nisan 2009 Pazar

Yangin Pompalari - Dizel - Elektrikli - Jokey - Sinerji Yangin ve Guvenlik Sistemleri -

Yangin Pompalari - Dizel - Elektrikli - Jokey - Sinerji Yangin ve Guvenlik Sistemleri -: "Binalarin Yangindan Korunmasi Hakkinda Yönetmelik'te yangin pompalarinin özellikleri asagidaki madde ile belirlenmistir:


Madde 93- Yangin Pompalari: Sulu söndürme sistemlerine basinçli su saglayan, anma debi ve anma basinç degeri ile ifade edilen pompalardir. Pompalar, kapali vana (sifir debi) basma yüksekligi anma basma yüksekligi degerinin en fazla %140'i kadar olmali ve %150 debideki basma yüksekligi, anma basma yüksekliginin %65'inden daha küçük olmamalidir. Bu tür pompalar, istenen basinç degerini karsilamak kosuluyla, anma debi degerlerinin %130'u kapasitedeki sistem talepleri için kullanilabilir.


Sistemde bir pompa kullanilmasi halinde ayni kapasitede yedek pompa olmalidir. Birden fazla pompa olmasi halinde toplam kapasitenin en az %50'si yedeklenmek sartiyla yeterli sayida yedek pompa kullanilacaktir.
Pompanin çevrilmesi elektrik motoru yani sira içten yanmali motorlar veya türbinler ile olabilir.
Yedek diesel pompa kullanilmadigi takdirde yangin pompalarinin enerji beslemesi güvenilir kaynaktan saglanarak, yapinin genel elektrik sisteminden bagimsiz beslenecektir.
Yangin pompalarinin, otomatik hava bosaltma valfi, sirkülasyon rahatlama valfi gibi yardimci elemanlar bulunmalidir. Her pompanin ayri bir kumanda panosu olmalidir. Pano kilitli olmalidir. Elektrik kumanda panosu, faz hatasi, faz sirasi hatasi, kumanda fazi hatasi, bilgi isiklariyla donatilmalidir. Açma kapama salterine pano kilidi açilmadan erisilememelidir.
Her pompanin ayri bir kumanda basinç anahtari olmalidir. Basinç anahtarlari, kumanda panosunun içine yerlestirilmis, su basincini boru baglantisiyla hisseden, su darb"

25 Nisan 2009 Cumartesi

Yangin Forum: Gösteri Merkezi Neden yandı?

Yangin Forum: Gösteri Merkezi Neden yandı?: "İstanbul Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, yangının elektrik kontağından çıktığının belirlendiği ifade edildi.

Konuyla ilgili gelişmelere yer verilen açıklamada, yangına ilk olarak Yeşilköy müfrezesinin, ihbar geldikten 5 dakika sonra müdahale ettiği, aynı anda takviye birliklerin olay yerine sevk edildiği belirtilerek, itfaiyeye yangın başlangıcından 8 dakika sonra haber verildiğinin İstanbul Gösteri Merkezi kayıtlarından anlaşıldığına dikkat çekildi.

Açıklamada, İstanbul İtfaiyesi'nin, inşaat çalışmalarında itfai tedbirler açısından (kaçış yolları, yangın söndürme tüpleri, yangın muslukları, yangın çıkışları gibi) görüş belirttiğine işaret edilerek, “Bu görüşten sonra inşaat için ilçe belediyesinden işletme için iş yeri açma ve çalıştırma ruhsatı alınır. İtfaiye görüşü ruhsat değildir. Ruhsat esas belgelerden sadece bir tanesidir” ifadelerine yer verildi.

İncelemelerde, gösteri salonunda kullanılan malzemelerin alev geciktirici olduğu belirlenerek görüş verildiği vurgulanan açıklamada, yangın sonrası yapılan incelemede de yangın önlemlerinin yeterli ve standartlara haiz malzemeden yapıldığının görüld"

Su Sisi ( FOG ) Söndürme Sistemi - Sinerji Yangin ve Guvenlik Sistemleri -

Su Sisi ( FOG ) Söndürme Sistemi - Sinerji Yangin ve Guvenlik Sistemleri -: "Su Sisi Söndürme Sistemi


Son yillarda kullanim alanlari ve referanslarinda ciddi artislar kaydedilen Su Sisi Söndürme sistemleri, artik birçok uygulamada tercih sebebi olmaktadir. Temiz gazlara benzer olarak, yangin kaynagindaki isi enerjisini absorve etme özelliigi ile yanginlari söndürmektedir. Silindirler 200 bar basinçli Nitrojen gazi ile doludur. Yardimci silindirlerde saf su bulunmaktadir. Pilot silindirdeki Nitrojen gazi yardimci silindirlere yönlenir ve içindeki suyu basinçlandirarak söndürme yapilacak ortamdaki nozullara yönlendirir.


Sistemin Kullanim Alanlari
Türbin jeneratörler,
Emergency jeneratörler,
Yakit pompalari, yakit tanklari, yaglama yagi tanklari,
Motor test odalari, bremse odalari,
Elektrostatik kaplama, daldirma, temizleme proseslerinin yer aldigi tüm endüstriyel alanlarda,
Hidrolik pompa odalari,
Özel uygulamalar,
Tünel yanginlarinda.

karikatür - yangın tüpü


Yangin Forum: Yangın Öncesi Alıncak Tedbirler

Yangin Forum: Yangın Öncesi Alıncak Tedbirler: "Yangın Öncesi Alıncak Tedbirler

1- Çocukların kibrit, çakmak gibi yakıcı maddelerle oynamasını engelleyin,

2- Evde çocukları yalnız bırakmayın, kesinlikle kapıyı üzerlerinden kilitlemeyin,

3- Evcil hayvanların bulunduğu yerlerde açık ateşli (mum, gaz lambası, mangal ) aydınlatıcı ve ısıtıcıları bırakmayın,

4- Ev, işyerleri ve araçlarda başlangıç halindeki yangınların söndürülmesinde kullanılmak üzere TSE’ ye uygun yangın söndürme cihazı bulundurun,

5- İş yerlerinde sivil savunma ekipleri oluşturun ve eğitim almalarını sağlayın.

6- İtfaiye ihbar telefonunu (ALO 110) öğrenin,

7- İtfaiye ihbar telefonunu gerçek ihbarlar için kullanın, gereksiz yere meşgul etmeyin,

8- Olay mahallinin adresini açık, doğru ve net olarak bildirin, olay yerine en yakın yardımcı nokta vermeyi unutmayın. (okul, cami, durak, resmi daire vs.),

9- Olayın cinsini, hangi katta olduğunu, içeride canlı olup olmadığını bildiriniz,

10- Soğukkanlı olun, PANİK YAPMAYIN !

11- Olay mahallinde itfaiyenin çalışmalarına engel olmayın,

12- Aracınızı trafiği aksatacak yerlere park etmeyin,

13- Aracınızı yangın musluklarının kullanımını engelleyecek şekilde"

Yangın - Vikipedi

Yangın - Vikipedi: "Yangın Sınıfları A Sınıfı Yangınlar [değiştir]Katı madde yangınlarıdır.Bunlar odun kömür gibi maddelerdir. Soğutma ve yanıcı maddenin uzaklaştırılması ile söndürülebilir.
B Sınıfı Yangınlar [değiştir]Yanabilen sıvılar bu sınıfa girer. Benzin ve yağ gibi yanabilen sıvılardır. Soğutma (sis halinde su) ve boğma (Karbondioksit, köpük ve kurur kimyevi toz) ile söndürülebilir.
C Sınıfı Yangınlar [değiştir]Likit petrol gazı, hava gazı, hidrojen gibi yanabilen çeşitli gazların yanması ile oluşan yangınlardır. Kuru kimyevi toz, halon 1301 ve halon 1211 kullanarak söndürülebilir. Elektrikli makine ve hassas cihazların yangınları da bu sınıfa dahil edilebilir.
D Sınıfı Yangınlar [değiştir]Yanabilen metallerin ve alaşımların (Magnezyum, Lityum, Sodyum, Seryum gibi) yanmasıyla meydana gelen yangınlardır.etkili söndürücüsü olan trimotoksinboroksin bulunmadığı taktirde kum aynı işlemi görür. Kuru kimyevi tozlar bu yangınları söndürmede kullanılırlar. Elektrik donanımlarının yanmasıyla oluşan yangınlar ayrı bir sınıf içinde değerlendirilmeyip C sınıfı yangınlar başlığı altında incelenebilir. Elektrik akımı kesilerek müdahale edilmeli ve kuru kimyevi toz kullanılmalıdır'

Yangin Forum: MUTFAK DAVLUMBAZ SÖNDÜRME SİSTEMİ

Yangin Forum: MUTFAK DAVLUMBAZ SÖNDÜRME SİSTEMİ: "MUTFAK DAVLUMBAZ SÖNDÜRME SİSTEMİ


Otel, restoran, hastane, askeri teskilat binalari gibi mutfaklarinda günün her saati çok yogun çalisma yürütülen yerlerde, yagli yemek buharlarinin davlumbaz içinde birikip donmasi ile olusan yag tabakalarinin olasi yangin durumunda söndürülmesi çok güç olmaktadir.Ootomatik davlumbaz yangin söndürme sistemi özel kimyasal bilesimli söndürme sivisiyla bu tür yanginlarda hizli ve etkin müdehale sansi verir.


Yangin basladiginda, belli sicaklik düzeylerinde eriyebilen algilama elemanlari dizili çelik tel hatti, normal kosullar altinda gergin durumdayken algilama elemanlarinin erimesiyle gevser ve bagli bulundugu bosaltma ünitesini harekete geçirir. Otomatik olarak devreye alinmis sistem, manuel bosaltma sistemi kullanilmasiyla da, düsük ph degerindeki sivinin davlumbaz, baca ve mutfak ekipmanlari üzerine bosalmasini saglar.


Her iki metot da cihazlara giden gaz ve elektrigin otomatik olarak kesilmesi ve söndürme sisteminin devreye girmesini saglar."

Yangin Forum: CO2 GAZLI SÖNDÜRME SISTEMLERI

Yangin Forum: CO2 GAZLI SÖNDÜRME SISTEMLERI: "CO2 GAZLI SÖNDÜRME SISTEMLERI


Karbondioksit; renksiz, kokusuz, elektrik iletkenligi olmayan, yangin söndürmek için uygun bir inert gazdir.
Karbondioksit hava içerisindeki oksijeni ve/veya gaz fazindaki bir yakitin konsantrasyonunu yanmanin duracagi noktaya kadar düsürerek, yanmayi sogutarak söndürür.


Özellikleri
Ozona zarar vermez.
Fiziksel olarak söndürme yapar
Lokal söndürme amaçli kullanilir
Insan bulunan mekanlarda kullanilmaz
Yeniden doldurma maliyeti düsük, yangin yaygin olarak bulunabilir
Bosalma süresi 60-120 saniyedir. ( lokal sistemler için 30 saniye)
Düsük basinçli sistemler: Düsük basinçli karbondioksit sistemleri, yüksek miktarda söndürücüye ihtiyaç duyulan mekanlarda toplam hacim koruma uygulamalarinda kullanilir.
Yüksek basinçli sistemler: Yüksek basinçli karbon dioksit sistemleri, hem toplam hacim koruma hem de lokal koruma uygulamalarinda kullanilmaktadir.


Kullanildigi Yerler
Güç aktarim odalari
Jeneratör güç setleri
Motor odalari
Kayit odalari
Kablo ve tesisat galerileri
Elektrik dagitim odalari/merkezleri
Bilgisayar odalari
Yanici sivi depolama alanlari
Boyama kabinleri
Arsivler
Basim Evleri
Endüstriyel Firinlar
Genis Ticari Yemek Pisirme Alanlari
Ve daha birçok end. uygulamalar


CO2 Gazli Söndürme Sisteminin Kullanilamayacagi Malzemeler
Selüloz nitrat gibi oksijen ihtiva eden kimyasallar, sodium, potasyum, magnezyum, titanyum ve zirkonyum gibi reakti"

Yangin Forum: FM200 - FE227 ea Gazlı Söndürme Sistemi

Yangin Forum: FM200 - FE227 ea Gazlı Söndürme Sistemi: "FM200 Genel Tanimi


FM-200, Halon 1301 gazinin kullaniminin yasaklanmasi sonrasinda piyasaya sürülen ve en yaygin kullanimi olan Halon alternatifi bir gazdir. FM 200 gazi yanginda önemli rol üstlenen kimyasal reaksiyonlari kirma ve isi enerjisini absorve etme özelligi ile yanginlari söndürmektedir.


Özellikle asagidaki durumlardan en az biri mevcutsa, FM-200 gazli söndürme sistemleri tavsiye edilir:
Korunacak alanda bulunan malzemenin degeri ya da is devamliligi açisindan önemi, saniyeler içinde harekete geçecek bir yangin sistemi gerektiriyorsa.
Sprinkler sistemi, korunacak alanda bulunan malzemeye zarar verecekse.
Korunacak alanda insan bulunmaktaysa.
Yangin sonrasi temizligi elimine edilmek isteniyorsa.
Kolay dizayn ve kuruluma ihtiyaç varsa.
FM200 Gazli Sistem Özellikleri
Renksizdir, kokusuzdur ve iletken degildir.
Ozona zarar vermez
Fiziksel olarak söndürme yapar
Bosalim sonrasi artik birakmaz temizlik gerektirmez
Insan bulunan mekanlarda güvenle kullanilabilir
En yaygin kullanilan Halon 1301 alternatifidir.
Ekonomiktir
Az yer kaplar
Bosalma süresi 10 saniyedir.
FM200 Gazli Sistem Bilesenleri


FM-200 kimyasal ajani ile baslica dört bilesen ve bu bilesenlerin aksesuarlarindan olusmaktadir.
1. FM-200 Bilesenleri : FM-200 gazinin depolandigi silindir, silindir koruyucusu ve FM-200 tahliye nozülünden olusur.
2. Kontrol Paneli : Sistemin beynidir, algilama sistemini ve ekipmanlarini görüntülemek, izlemek ve sistemi aktive etmek için kullanilir.
3."

Yangin Forum: Kabin içi Söndürme Sistemleri

Yangin Forum: Kabin içi Söndürme Sistemleri: "Kabin içi Söndürme Sistemleri


Çalisma prensibi; azot ile 12 bar basinç altinda olan polimerden üretilmis olan boru detektörün (Tubing) isi karsisinda yaklasik 100 Cº'de delinmesi sonucunda azot gazinin açiga çikmasi ve ayni anda silindir üzerindeki vanayi açmasi ile baslamaktadir. Ayrica, yangin alarm sistemine ihtiyaç duyulmaz. Direkt sistemlerde, nozul ve boru sistemine ihtiyaç duyulmamaktadir. Tek bir sistemle 8.5 m³ hacme kadar olan bölümler korunmaktadir.


Söndürme malzemesi olarak asagidakilerden biri kullanilabilir
FE 227- HFC 227 ea
FE 25 - HFC 125
CO2
Inert gazlar
Köpük
Kuru Kimyevi Toz


Polimerden üretilmis boru detektörün isi karsisinda delinmesi ile açiga çikan azot ayni zamanda silindir üzerinde bulunan vananin açilmasini da saglamaktadir. Vananin açilmasi ile beraber, söndürme ajani silindiri terkeder ve boru detektörün delinen noktasindan çikar ve detektörün delinmesine neden olan yangin kaynagina dogru püskürür. Tüm hacme yayilir ve yaklasik 3-5 saniye içinde yangini söndürür.


Düsük maliyetlidir. Tüm odayi söndürmek yerine sadece yangin kaynagi olabilecek kabinin söndürülmesi nedeni ile ucuz bir çözümdür.
Yanginin , dogruca kaynaginda söndürülmesi nedeni ile çok verimlidir.
Montaji çok kisa süre içinde ve kolayca yapilir.
Boru detektör sonuna takilan parça sayesinde sistem izlenebilir.
Manometrik olarak silindir içindeki basinç, vana üzerin"