Sayfalar

6 Ocak 2011 Perşembe

Acil Durum Aydinlatmasi ve Yönlendirmesi

Acil durum aydinlatmasi ve yönlendirmesi
MADDE 70- (1) Kaçis yollarinda, kullanicilarin kaçisi için gerekli aydinlatmanin saglanmis olmasi sarttir. Acil durum aydinlatmasi ve yönlendirmesi için kullanilan aydinlatma ünitelerinin normal aydinlatma mevcutken aydinlatma yapmayan tipte seçilmesi hâlinde, normal kaçis yolu aydinlatmasi kesildiginde otomatik olarak devreye girecek sekilde tesis edilmesi gerekir.
Kaçis yollarinin aydinlatilmasi
MADDE 71- (1) Bütün kaçis yollarinin ve kaçis merdivenlerinin aydinlatilmasi gerekir.
(2) Kaçis yollarinda aydinlatmanin, bina veya yapida kaçis yollarinin kullanilmasinin gerekli olacagi bütün zamanlarda sürekli olarak yapilmasi sarttir. Aydinlatma bina veya yapinin genel aydinlatma sistemine bagli aydinlatma tesisati ile saglanir ve dogal aydinlatma yeterli kabul edilmez.
Acil durum aydinlatmasi sistemi
MADDE 72- (1) Acil durum aydinlatma sistemi; sehir sebekesi veya benzeri bir dis elektrik beslemesinin kesilmesi, yangin, deprem gibi sebeplerle bina veya yapinin elektrik enerjisinin güvenlik maksadiyla kesilmesi ve bir devre kesici veya sigortanin açilmasi sebebiyle normal aydinlatmanin kesilmesi hâllerinde, otomatik olarak devreye girerek yeterli aydinlatma saglayacak sekilde düzenlenir.
(2) Bütün kaçis yollarinda, toplanma için kullanilan yerlerde, asansörde ve yürüyen merdivenlerde, yüksek risk olusturan hareketli makineler ve kimyevi maddeler bulunan atölye ve laboratuvarlarda, elektrik dagitim ve jeneratör odalarinda, merkezi batarya ünitesi odalarinda, pompa istasyonlarinda, kapali otoparklarda, ilk yardim ve emniyet ekipmaninin bulundugu yerlerde, yangin uyari butonlarinin ve yangin dolaplarinin bulundugu bölümler ile benzeri bölümlerde ve asagida belirtilen binalarda, acil durum aydinlatmasi yapilmasi sarttir:
a) Hastaneler ve huzur evlerinde ve egitim amaçli binalarda,
b) Kullanici yükü 200'den fazla olan bütün binalarda,
c) Zemin seviyesinin altinda 50 veya daha fazla kullanicisi olan binalarda,
ç) Penceresiz binalarda,
d) Otel, motel ve yatakhanelerde,
e) Yüksek tehlikeli yerlerde,
f) Yüksek binalarda.
(3) Acil durum aydinlatmasinin normal aydinlatmanin kesilmesi hâlinde en az 60 dakika süreyle saglanmasi sarttir. Acil durum çalisma süresinin kullanici yükü 200'den fazla oldugu takdirde en az 120 dakika olmasi gerekir.
(4) Kaçis yollari üzerinde aydinlatma ünitesi seçimi ve yerlestirmesi, tabanlarda, dösemelerde ve yürüme yüzeylerinde, kaçis yolunun merkez hatti üzerindeki herhangi bir noktada acil durum aydinlatma seviyesi en az 1 lux olacak sekilde yapilir. Acil durum çalisma süresi sonunda bu aydinlatma seviyesinin herhangi bir noktada 0.5 lux'den daha düsük bir seviyeye düsmemesi gerekir. En yüksek ve en düsük aydinlatma seviyesine sahip noktalar arasindaki aydinlatma seviyesi orani 1/40'dan fazla olamaz.
(5) Acil durum aydinlatmasi;
a) Kendi akümülatörü, sarj devresi, sebeke gerilimi denetleyicisi ve lamba sürücü devresine sahip bagimsiz aydinlatma armatürleri,
b) Bir merkezi akümülatör bataryasindan dogru gerilim veya bir invertör devresi araciligi ile alternatif gerilim saglayan bir merkezi batarya ünitesinden beslenen aydinlatma armatürleri,
ile saglanir.
(6) Normal aydinlatma maksadiyla kullanilan aydinlatma armatürleri, acil durum dönüstürme kitleri dogrudan armatür muhafazasinin içerisinde veya hemen yakininda monte edilerek ve gerekli baglantilar yapilarak bagimsiz acil durum aydinlatma armatürlerine dönüstürülebilir.
(7) Merkezi batarya veya jeneratörden beslenen acil aydinlatma sistemlerinde, merkezi ünite ile aydinlatma armatürleri arasindaki baglantilar metal tesisat borulari içerisinde veya mineral izolasyonlu veyahut benzeri yangina dayanikli kablolar ile yapilir. Kendi baslarina acil durum aydinlatmasi yapabilen aydinlatma armatürlerine yapilacak sebeke gerilimi baglantilari normal aydinlatmada kullanilan tipte kablolarla yapilabilir.
(8) Birinci ve ikinci derece deprem bölgelerinde, kaçis koridorlari ve merdivenlerindeki acil aydinlatmanin, kendi baslarina çalisabilen bataryali acil aydinlatma armatürleri ile saglanmasi gerekir.
Acil durum yönlendirmesi
MADDE 73- (1) Birden fazla çikisi olan bütün binalarda, kullanicilarin çikislara kolaylikla ulasabilmesi için acil durum yönlendirmesi yapilir. Acil durum hâlinde, bina içerisinde tahliye için kullanilacak olan çikislarin konumlari ve bina içerisindeki her bir noktadan planlanan çikis yolu bina içindekilere gösterilmek üzere, acil durum çikis isaretlerinin yerlestirilmesi sarttir.
(2) Yönlendirme isaretlerinin aydinlatmasi 72 nci maddede belirtilen özelliklere sahip acil aydinlatma üniteleri ile disaridan aydinlatma suretiyle yapilir veya bu aydinlatmada, ayni özelliklere ve içeriden aydinlatilan isaretlere sahip acil durum yönlendirme üniteleri kullanilir.
(3) Acil durum yönlendirmesinin normal aydinlatmanin kesilmesi hâlinde en az 60 dakika süreyle saglanmasi gerekir. Kullanici yükünün 200'den fazla olmasi hâlinde, acil durum yönlendirmesinin çalisma süresinin en az 120 dakika olmasi sarttir.
(4) Yönlendirme isaretleri; yesil zemin üzerine beyaz olarak, ilgili yönetmelik ve standartlara uygun sembolleri ve normal zamanlarda kullanilacak çikislar için "ÇIKIS", acil durumlarda kullanilacak çikislar için ise, "ACIL ÇIKIS" yazisini ihtiva eder. Yönlendirme isaretlerinin her noktadan görülebilecek sekilde ve isaret yüksekligi 15 cm'den az olmamak üzere, azami görülebilirlik uzakligi; disaridan veya kenarindan aydinlatilan yönlendirme isaretleri için isaret boyut yüksekliginin 100 katina, içeriden ve arkasindan aydinlatilan isaretlere sahip acil durum yönlendirme üniteleri için isaret boyut yüksekliginin 200 katina esit olan uzaklik olmasi gerekir. Bu uzakliktan daha uzak noktalardan erisim için gerektigi kadar yönlendirme isareti ilave edilir.
(5) Yönlendirme isaretleri, yerden 200 cm ilâ 240 cm yükseklige yerlestirilir.
(6) Kaçis yollarinda yönlendirme isaretleri disinda, kaçis yönü ile ilgili tereddüt ve karisiklik yaratabilecek hiçbir isikli isaret veya nesne bulundurulamaz.
(7) Yönlendirme isaretlerinin hem normal aydinlatma ve hem de acil durum aydinlatma hâllerinde kaçis yolu üzerinde bütün erisim noktalarindan görülebilir olmasi gerekir. Disaridan aydinlatilan yönlendirme isaretleri aydinlatmasinin, görülebilen bütün dogrultularda en az 2 cd/m² olmasi ve en az 0.5 degerinde bir kontrast oranina sahip bulunmasi sarttir.
via Ping.fm

2 yorum:

  1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  2. Yangın hafife alınmayacak bir afet türüdür. Yapılardaki yangın yönetmeleriklerinin temel amacı can ve mal güvenliğini korumaktadır.Yangın tüpü ve ekipipmanları düzenli olarak bakımlarını yaptırın.

    http://www.yanginkapisi.info.tr

    YanıtlaSil