Sayfalar

26 Nisan 2009 Pazar

Yangin Pompalari - Dizel - Elektrikli - Jokey - Sinerji Yangin ve Guvenlik Sistemleri -

Yangin Pompalari - Dizel - Elektrikli - Jokey - Sinerji Yangin ve Guvenlik Sistemleri -: "Binalarin Yangindan Korunmasi Hakkinda Yönetmelik'te yangin pompalarinin özellikleri asagidaki madde ile belirlenmistir:


Madde 93- Yangin Pompalari: Sulu söndürme sistemlerine basinçli su saglayan, anma debi ve anma basinç degeri ile ifade edilen pompalardir. Pompalar, kapali vana (sifir debi) basma yüksekligi anma basma yüksekligi degerinin en fazla %140'i kadar olmali ve %150 debideki basma yüksekligi, anma basma yüksekliginin %65'inden daha küçük olmamalidir. Bu tür pompalar, istenen basinç degerini karsilamak kosuluyla, anma debi degerlerinin %130'u kapasitedeki sistem talepleri için kullanilabilir.


Sistemde bir pompa kullanilmasi halinde ayni kapasitede yedek pompa olmalidir. Birden fazla pompa olmasi halinde toplam kapasitenin en az %50'si yedeklenmek sartiyla yeterli sayida yedek pompa kullanilacaktir.
Pompanin çevrilmesi elektrik motoru yani sira içten yanmali motorlar veya türbinler ile olabilir.
Yedek diesel pompa kullanilmadigi takdirde yangin pompalarinin enerji beslemesi güvenilir kaynaktan saglanarak, yapinin genel elektrik sisteminden bagimsiz beslenecektir.
Yangin pompalarinin, otomatik hava bosaltma valfi, sirkülasyon rahatlama valfi gibi yardimci elemanlar bulunmalidir. Her pompanin ayri bir kumanda panosu olmalidir. Pano kilitli olmalidir. Elektrik kumanda panosu, faz hatasi, faz sirasi hatasi, kumanda fazi hatasi, bilgi isiklariyla donatilmalidir. Açma kapama salterine pano kilidi açilmadan erisilememelidir.
Her pompanin ayri bir kumanda basinç anahtari olmalidir. Basinç anahtarlari, kumanda panosunun içine yerlestirilmis, su basincini boru baglantisiyla hisseden, su darb"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder