Sayfalar

2 Ekim 2010 Cumartesi

Yangin Söndürme Sistemleri

Yangin Söndürme Sistemleri
BIRINCI BÖLÜM
Genel Hükümler
Tasarim ilkeleri
MADDE 90- (1) Yangin söndürme sistemleri, bu Yönetmelik kapsamindaki bütün yapi ve binalar ile tünel, liman, dok, metro ve açik arazi isletmeleri gibi yapilarda yangin öncesinde ve sirasinda kullanilan sabit söndürme tesisatidir. Binalarda kurulan yangin söndürme tesisatinin, binada bulunanlara zarar vermeyecek, panik çikmasini önleyecek ve yangini söndürecek sekilde tasarlanmasi, tesis edilmesi ve çalisir durumda tutulmasi gerekir.

(2) Yangin söndürme sistemlerinin; her yapida meydana gelebilecek olan yangini söndürecek kapasitede olmasi ve yapinin ekonomik ömrü boyunca, otomatik veya el ile gereken hizda devreye girerek fonksiyonunu yerine getirebilmesi gerekir.

(3) Kurulmasi gereken sabit yangin söndürme sistemlerinin ve tesisatinin nitelikleri, kullanilacak teçhizatin cinsi, miktari ve yerlestirilmeleri; binanin ve binada bulunabilecek malzemelerin yangin türüne göre belirlenir. Sistemde kullanilacak bütün ekipmanin sertifikali olmasi sarttir.

(4) Her türlü yangin söndürme sistemlerinin, ilgili yönetmeliklere ve standartlara uygun olarak tasarlanmasi, tesis edilmesi ve isletilmesi mecburidir.

(5) Binalarda kurulacak söndürme sistemlerinin tasarimi ve uygulamasi, yetkili merci tarafindan kontrol edilir ve onaylanir. Periyodik kontrol, test ve bakimgerektiren sistemlerin ve cihazlarin kontrolü, testi ve bakimi bina sahibi, yöneticisi veya bunlarin yazili olarak sorumluluklarini devrettigi bina yetkilisince yaptirilir.

*Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder